Ellenpedagógia a Kádár-korszakban – a kutatás

Az AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület 2011 és 2013 között Ellenpedagógia a Kádár-korszakban címmel folytatott oktatási-kutatási programot a bánki gyereknyaraltatás emlékezetének feldolgozására. A projekt résztvevői kutatók és egyetemi hallgatók voltak, akik élettörténet-interjút készítettek az egykori nyaralókkal. Az anyaggyűjtés és a kutatómunka a nyaraltatás közvetlen emlékezetén túl a „puha diktatúra” pedagógiai gyakorlataira és hétköznapjaira, a háború után született generációk sajátos élményvilágára, gyerekkorára és identitásstratégiáira fókuszált. Az interjúalanyok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a nyaraltatás minden évtizedéből legyenek visszaemlékezések. Az élettörténetek mellett a kutatás a nyaraltatás tárgyi örökségét is feltárta. A programban részt vevő kutatók több hazai és nemzetközi tudományos fórumon is szerepeltek, az eredményeket pedig a közönség is láthatta a 2012-ben a Bánkitó Fesztiválon rendezett minikiállításon, illetve a tranzit.hu szervezésében megvalósult a Közvetítés művészete című dokumentációs kiállításon.

A kutatás vezetői: Kovai Melinda, Neumann Eszter, Oblath Márton
Külső szakértő: Kovács Éva
Az interjúkat készítették: Balla László, Barna Margit, Bernáth Flóra, Csillag Eszter, Csizmás Kinga, Gábor Sára, Gyarmati Zsuzsa, Kádár Anna, Kovai Melinda, Neumann Eszter, Németh Adrienn, Németh Annamária, Szabó Anna, Szollár Judit, Vigvári András

A nyaraltatás tárgyi örökségének értelmezésében, a kiállítás előkészítésében pótolhatatlan segítséget nyújtottak a bánki hagyaték őrzői: Fábri Ferenc Bid és Háber Ferenc Hábi. Önzetlen segítségükért ezúton is köszönet! Köszönet további a tárgykölcsönzésért: Zolnay Jánosnak és Borgos Györgynek, Poór Mátyásnak és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet plakátgyűjteményének.

Külön köszönet minden interjúalanynak és közreműködőnek a bizalomért és az őszinteségért, amellyel a kutatás és a kiállítás megvalósítását segítették.